Szombaton a barátainkhoz voltunk hivatalosak ebédre. Ezért én szokásomhoz híven szombat reggel sütit sütöttem.
Citromos-joghurtos gríztorta
A recept egyik kedvenc süteményes könyvemből, a Nagy süteménykönyv-ből való.
Hozzávalók 6-8 személyre:
120g szobahőmérsékletű vaj
3/4 bögre cukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás
1 bögre finom búzadara
2 teáskanál sütőpor
1 bögre darált mandula
1 bögre mazsola (én nem tettem bele)
1/2 bögre mandulapehely
200 g joghurt
A sziruphoz:
1 bögre cukor
1/2 bögre citromlé
1/2 bögre méz
Tejszín a tálaláshoz.
Elkészítés:
A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk.
A vajat, a cukrot és a citromhéjat krémesre keverjük. Majd hozzákeverjük a tojásokat egyenként.
Ezután hozzáadjuk a grízt, a sütőport, a darált mandulát, a joghurtot és a mandulapelyhet is.
A masszát a formába öntjük és 35-45 percig sütjük, vagy amíg a teteje enyhén megbarnul.
A sziruphoz a cukrot, a citromlevet és a mézet lassú tűzön 15-20 percig főzzük, vagy addig, amíg szirupos nem lesz.
A kész tortát hústűvel megszurkáljuk és ráöntjük a kissé kihűlt szirupot.
Mi tejszínhabbal ettük. De vigyázat, nagyon tömény!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése