2011. március 27., vasárnap

Hétvégi édességek

Szombaton  a barátainkhoz voltunk hivatalosak ebédre. Ezért én szokásomhoz híven szombat reggel sütit sütöttem.

Citromos-joghurtos gríztorta


A recept egyik kedvenc süteményes könyvemből, a Nagy süteménykönyv-ből való.

Hozzávalók 6-8 személyre:

120g szobahőmérsékletű vaj
3/4 bögre cukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás
1 bögre finom búzadara
2 teáskanál sütőpor
1 bögre darált mandula
1 bögre mazsola (én nem tettem bele)
1/2 bögre mandulapehely
200 g joghurt

A sziruphoz:

1 bögre cukor
1/2 bögre citromlé
1/2 bögre méz

Tejszín a tálaláshoz.

Elkészítés:

A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk.
A vajat, a cukrot és a citromhéjat krémesre keverjük. Majd hozzákeverjük a tojásokat egyenként.
Ezután hozzáadjuk a grízt, a sütőport, a darált mandulát, a joghurtot és  a mandulapelyhet is.
A masszát a formába öntjük és 35-45 percig sütjük, vagy amíg a teteje enyhén megbarnul.

A sziruphoz a cukrot, a citromlevet és a mézet lassú tűzön 15-20 percig főzzük, vagy addig, amíg szirupos nem lesz.
A kész tortát hústűvel megszurkáljuk és ráöntjük a kissé kihűlt szirupot.

 Mi tejszínhabbal ettük. De vigyázat, nagyon tömény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése