2011. március 6., vasárnap

Sütős-főzős vasárnap

Nagyon készültem erre a hétvégére, előre elterveztem, miket fogok sütni-főzni. Nem volt semmi rendkívüli alkalom, csak olyan ritkán töltjük itthon a hétvégét, így ritkán van lehetőség jókat főzni.

A NAGY SÜTÉS PROJEKT már szombaton este elkezdődött: felavattuk az új kenyérsütőt. Nem mondhatni, hogy egyből sikerélményt könyvelhettünk el....az első kenyér a kukában landolt.

De nem adtuk fel, vasárnap délre elkészült az első JÓ kenyerünk. Semmi különös, csak egy sima kis fehér kenyér, de mi nagyon örültünk neki!



Aztán főztem ebédet. Levesnek ugye kell lennie. Ha nem "tétta-jeje" (aki nem értené: tészta leves, vagyis húsleves csigatésztával), ahogy 2,5 éves kisfiam mondja, akkor valamilyen krémleves. GOLYÓVAL! (aki nem értené: levesgolyó, amit a leves tetejére zúdít) Imádja. Így ma brokkoli krémlevest főztem, sikerült is neki 2 tányérral megennie.



A második féle pedig Bőrös malacsült volt édesköménnyel és fokhagymás zöldbabbal:


A malachúst bedörzsöltem sertéssült fűszerkeverékkel és fólia alatt elkezdtem sütni. Később mellé tettem a feldarabolt édesköményt és együtt készre sütöttem őket - a végén már fólia nélkül. Végül megszórtam az édeskömény zöldjével.
A megfőtt zöldbabot pedig fokhagymás oliva olajban átforgattam.


Az uzsonna Diós narancspite volt:


Ez a tipikus "ronda, de finom" süti. Ráadásul nem igazán vendég barát. Nagyon finom, de úgy kellett kivakarni a pite formából, mivel a töltelék befolyt a tészta alá. :)

Hozzávalók:

Tészta:

17 dkg sima liszt (átszitálva)
1 csipet só
8,5 dkg margarin
1 narancs lereszelt héja

Töltelék:

1 tojás
2,5 evőkanál juharszirup
2,5 evőkanál golden szirup
1 csipet só
1 narancs lereszelt héja
1/4 bögre barna cukor
60 g olvasztott margarin
kb. 1 bögre durvára tört dió

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit addig gyúrom, amíg összeáll. Minimum 1/2 órára hűtőben pihentetem, majd kinyújtom (én két réteg folpack között szoktam) és egy piteformába teszem. Sütőpapírt teszek rá és száraz babot. Így sütöm 200 fokos sütőben 15 percig, majd leveszem a babot és a papírt, és sütöm még 5 percig. Kicsit hűlni hagyom.

A töltelék hozzávalóit - a diót kivéve -  egynemű masszává keverem, ráöntöm a tésztára és megszórom a dióval. Kb. 30 percig sütöm, majd hűlni hagyom a formában.

Mi vanilia fagyival ettük, de nélküle is elég édes! Az eredeti recept szerint tejszínhabbal kell tálalni.


Az eredeti recept a Nagy süteménykönyv és a Piték és lepények című könyvekben található. Ezeket variáltam és változtattam egy kicsit rajtuk.

Amint látható, nem éheztünk ma. Annyira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése