2011. április 26., kedd

Gyerekkel a konyhában húsvétkor is

Mindig próbálom bevonni a kisfiam az ünnepi előkészületekbe, ezáltal is közelebb hozva számára a hagyományokat, családi szokásokat. Nem kivétel ez alól a konyhai sürgés-forgás.

Az idén először már ő is részt vett a tojás festésben és dekorálásban. Nem vittük túlzásba, csak annyit terveztem, amit egy két és fél éves fiú türelme még elbír.

Így készült 6, azaz hat darab tojás, amiből 3-at, azaz hármat sikerült kidekorálnia. A dekorálás pedig nem állt másból, mint matricák ragasztgatásából.


Hát nem ezek a világ legszebb hímes tojásai?


A másik attrakció a répás muffin dekorálás volt. Én jó előre megsütöttem a már bevált répás muffint - bár abban is biztosan szívesen segített volna. Csak gondoltam, most inkább a dekorálásra maradjon a türelemből! Maradt is, 1, igen egy egész muffint ki is díszített!


Na melyiket csinálta a fiam?


Így készült a muffin:

Hozzávalók:

2,5 dl napraforgó olaj
3,5 dl cukor (néha barna cukrot használok, vagy vegyesen)
4 dl reszelt répa
3 tojás
4 dl liszt (én vegyesen szoktam sima lisztet és graham lisztet használni)
1 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1/2 kk só
1/2 kk őrölt szerecsendió
1 kk őrölt fahéj

Elkészítés:

Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat. Egy másik tálban jól összedolgozom a cukrot, az olajat és a tojásokat. Ezután összekeverem a két tál tartalmát, majd beleforgatom a masszába a lereszelt répát.
A tésztát muffin formákba töltöm és 200 C fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.

A dekorálás pedig annyit jelentett, hogy a muffinok tetejére készen kapható marcipán, illetve puncs ízű cukormázat kentünk és színes (tojásra emlékeztető) cukorkákkal tettük húsvétivá őket.

Nálunk ez a recept annyira bevált, hogy a kisfiam szülinapi tortája is ez szokott lenni. (Már az első szülinapján is falatozott belőle.) Akkor egyben sütöm meg kb. 45 perc alatt és a tetejére készítek egy citromos krémsajtos krémet:

150 g Philadelphia krémsajt
200 g olvasztott, kihűtött vaj
3 dl porcukor
2 kk vaniliás cukor
fél citrom reszelt héja és leve


Az első szülinapi répatorta


A második szülinapi répatorta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése