Pont jó alkalom volt, hogy a szüleink nálunk töltötték karácsony másnapját.
Előző délután nekiálltam: gőz fölött sajtkrémet főztem, leveles tésztát nyújtottam, vékony csíkokra vágtam,tekertem, sütöttem és minden olyan egyszerűnek tűnt.
A nehézségek akkor kezdődtek, amikor a cirok rudakról le kellett valahogy szedni a megsült rolókat anélkül, hogy széttörjem őket.
Aztán valahogy bele kellett varázsolni a hideg sajtkrémet a rolók belsejébe.
Hát majnem feladtam!
Beletötöttem a sajtkrémet egy zacskóba, majd egy kekszkészítőbe, de egyik sem vált be. Végül átraktam a krémet egy másik zacskóba, amikorra már annyira megpuhult, hogy bele tudtam tuszkolni - némi kiskanál nyelénen segítségével - a rolókba.
Persze nem lettek tökéletesek, mert a közepükig nem jutott el a krém, de ez kívülről nem látszott. Nagyon finomak lettek!
És sikert arattam velük. Nem beszélve a büszkeségről, hogy igazi sajtos rolót készítettem.
A rolók tésztája mirelit leveles tésztából készült. A sajtkrém pedig így:
Hozzávalók: (1 csomag, kb. 400g tésztához elegendő)
2 tojás sárgája
2 dl tej
2,5 dkg liszt
6 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj
só
A tojások sárgáját elkeverem a tejjel, a sajt felével és a liszttel. Gőz fölött habverővel kevergetve sűrűre főzöm. Majd a tűzről levéve elkeverem benne maradék sajtot és a vajat és jól kikeverem.
Ha kihűlt, a rolókba töltöm, a roló két végét reszelt sajtba mártom.
Egyetlenegyszer én is neki veselkedtem. Én is izzadtam. De megérte. Majd télen újra, együttes erővel..mit szólsz? :-)
VálaszTörlésHát...inkább küzdjünk meg a macaronnal! :)
VálaszTörlés